25 Eylül 2008 Perşembe

KADİR GECESİ

Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesinde, kainatın yaratıcısı ve alemlerin Rabbi bağışlayıcı ve acıyıcı yüce Allah tüm dualarınızı kabul etsin



Ramazan ayının 27. gecesi "Kadir Gecesi"dir. İnsanlara dünyada ve ahirette mutlu olmanın yollarını gösteren dinimizin kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim Peygamberimize Ramazan ayı içinde Kadir Gecesinde inmeye başlamış, Hz. Muhammed (s.a.s.)'e peygamberlik görevi bu gecede verilmiş ve İslam güneşi bu gecede doğmuştur. İşte bu önemli olaylar Kadir Gecesine büyük bir şeref vermiş, üstün bir değer kazandırmıştır.

Kadir gecesinin bin aydan daha haylırlı olduğu Kur'an-ı Kerim'de açıkça bildirilmiştir. Sevgili Peygamberimiz de bu gecenin fazileti hakkında şöyle buyurmuştur:

''Kim ki, faziletine inanarak ve mük afatını Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesini ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.''
Kadir Gecesi biz mü'minlere Allah Te alanın büyük bir lütfu ve sonsuz rahmetinin eseridir. Bu geceyi Allah rızası için namaz kılarak, Kur'an okuyarak ve dua ederek en iyi bir şekilde değerlendirmeliyiz.

Hz. Aişe bir gün Peygamberimize:
Dedim ki, 'Yâ Resulallah, Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?’Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam "Allahümme inneke afüvvün tuhibbü'l-afve fa'fu annî (Allah’ım, Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle) dersin' buyurdu"Sevgili Peygamberimizin öğrettiği bu duayı, biz de Kadir Gecesinde tekrar edelim.

"Şüphesiz biz o Kur'an'ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi nedir bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gece melekler ve ruh Rabbinin emriyle herbir iş için veya herbir kişi için inerler de inerler. O gece tan yeri ağarıncaya kadar selam ve esenliktir." (Kadir: 97/1-5)"Biz o Kur'an'ı mübarek bir gecede indirdik, zaten biz insanlığı her zaman uyarmaktayız." (Duhan: 44)

Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:"Faziletine inanarak ve karşılığını 'tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır."

BAYRAM TATLILARI

Tüm islam aleminin mübarek ramazan bayramını şimdiden kutluyorum.Rabbim bu aylara tekrar ulaştırsın hepimizi
hayırlı bayramlar
afiyetle kalın
sizler için seçtiğim birkaç bayram tatlısı önerisi

OKLAVADAN ÇEKME VEYA KIVRIM


bu tatlıyı üçgen baklava hamurundan yaptım
aynen tarifteki gibi uygulayıp bu kez onarlı iki guruba ayırdım
küçük küçük açıp üstüste aralarına nişasta serperek sıraladım
merdaneyle büyüttüm.buradaki dikkat edilecek nokta şu,hamura birden yüklenip ezmemek lazım birbirine yapışır ve ayıramayız
yufkalar büyüyünce tek tek kalkıyor zaten
onları ayırıp üç veya dörde böldüm
aralarına ceviz serpip ince oklavayla sarıp büzüştürdüm
tepsiye sıralayıp üzerine erimiş tereyağı döküp kızarttım
soğuk tatlıya ılık şerbet verip dinlendirdim

SÜNGER TATLISI
SÜNGER TATLISI VEYA HANIM SÜNGER OLARAK BİLİNİYOR,İNANILMAZ HAFİF BİZ TATLI KESİNLİKLE TAVSİYE EDİYORUM






ŞAMBALİ&ŞAMBABA










ÜÇGEN BAKLAVA












ŞEKERPARE








MİDYE TATLISI













diğer tatlı çeşitleri için
TATLILAR'a

havalar sıcak ve yeni oruçtan çıktığımız için sütlü hafif tatlıları tercih ederseniz


SÜTLÜ TATLILAR 'a bi göz atabilirsiniz



























23 Eylül 2008 Salı

NEFİSS KADAYIF DOLMASI




kadayıfım azdı fırında olmaz dedim sonra hemen aklıma kadayıf dolması geldi
ama servis tabağında resimleyemedim çünkü makinanın pilleri bitti.şarja koydum o doluncaya kadar kadayıflar bitti:)

kadayıfları iyice didikleyip elime bir parça aldım.içine bolca ceviz içi koyup rulo sardım
yumurtaları güzelce çırptım,kadayıfları tek tek yumurtaya bulayıp kadayıfları süzgece aldım
buradaki amaç fazla yumurta varsa süzgeçten aksın
süzgecim salça için kullandığım büyük delikli bir süzgeç
dinlenen kadayıflar ısınmış bol yağda kızardılar
hemen şerbete alıp 5dk kadar bekletip çıkardım
şerbeti 1-1 ölçüde yaptım 1ölçü şeker
1ölçü su
bir iki damla limon suyu
ben şerbeti önceden kaynatıp şişeye veya kavanoza doldurup dolapta saklıyorum pratik oluyor
şerbetiniz artarsa bu şekilde muhafaza edebilirsiniz





iftar sofralarına yakışan bir tatlı olduğunu düşünüyorum
iftar bereketine....

ELMALI TURTA


yemeklerden artık baya bıktık(rabbim eksik etmesin sofralarımızdan ama davetler falan derken bu ara çok yedik,biraz abarttıkmı ne)
araya tatlı, çayın yanına ikramlık bişiler olsun değilmi
bu turtanın elmalarını yaz tatilinde ablamla bahçeden topladığımız elmalardan yaptık.
çok fazla elma vardı yaz elması olduğu içinde çok dayanmayacaktı. ocakta büyük kazanda pişirip dolaba alalım dedik ve öylede yaptık
elmaları soyup küp küp doğradık üzerine göz kararı şeker ekleyip pişirmeye bıraktık.zaten epey sulandı sonra suyunu çekmeye başladı bu aşamada ablam limontuzu ekledi.biraz daha kaynatıp ocaktan indirdik soğuduktan sonra kavanozlara doldurup paylaştık:)
turtanın hamuru:
150gr tereyağı
1çay bardağı sıvı yağ
1çay bardağı soda
1yumurta
1su bardağı pudra şekeri
1paket kabartma tozu
1vanilya
aldığı kadar un
üzerine rendelemek için hamurdan birparça koparıp ayırdım
kalanını fırın tepsisine yaydım üzerine hazır olan elmadan yaydım biraz tarçın serptim.diğer yanda ayırdığım hamura2yemek kaşığı kadar nişasta ekledim ve yoğurdum biraz daha katılaştırdımki kolay rendeleyebileyim.
hazır olan hamuruda elmaların üzerine eşitçe rendeledim
sonra fırına
kızaran turtaları soğutup dilimleyip üzerine bolcaaa pudra şekeri serptik ve afiyetle yedikk
hepinize afiyetler olsun
bol bereketli ,sağlıklı iftar ve sahurlar dileğiyle
iftar bereketine gönderdikk

22 Eylül 2008 Pazartesi

KOLAY FINDIKLI BAKLAVA



bu baklavayı şu hazır satılan yufkalarla yaptım
görüntüsünü çookkk beğendim ama tadı tam hazırlar gibi değildi
yinede çok güzeldi ama o aradığım tam lezzet değildi
tadanlarda beğendiler
tarifi , aldığım paketin üzerindeki gibi uyguladım.orada açıklama yapmış zaten
ama kısacık anlatayım
yufkaları yağladığım tepsiye üçer üçer sıralıyoruz üçerli gurupların herbirinden sonra erimiş yağla yağlıyoruz yufkaları
yağ tereyağı olursa süper olur
yufkaların yarısı bitince bolca fındık yerleştirdim.sonra diğer yufkalaraki işlem aynen devam etti
en son kesip kalan yağı heryerine döktüm
fırında kızardıktan sonra soğuyan baklavaya ılık şerbet döktüm güzelce şerbeti çekip dinlendikten sonra servis ettim
tatlı ikinci gün daha çok hoşuma gitti sanırım iyice demlendii.)
deneyen herkeslere afiyet olsun
not:
birdahakine oklavada tek tek büzerek kıvrım yapmayı düşünüyorum
tarifimiz iftar bereketine gitsin


20 Eylül 2008 Cumartesi

MANTOLU BAGET&ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI



ölçüsüz hazırladığım bir yemek yine

kişi sayısına göre bagetleri tencereye alıp üzerine yeteri kadar su tuz ve 1-2defne yaprağı ekleyip kaynattım
bagetleri çok dağılmadan pişirdim
süzgece alıp süzülmesini sağladım
bagetlerin üzerini köriyle tatlandırıp milföy hamurlarıyla kapladım
en üste yumurta sarısı sürüp fırında güzelce kızarmalarını sağladım
yanına klasik şehriyeli pirinç pilavı, bolmevsim salatası, yoğurt menüyü tamamladı
pilavı önden şehriyeleri kavurarak 1ölçü pirince1,5ölçü su ekleyerek hazırladım

iftar bereketi/ etkinliğine önceki gün akşamına hazırladığım elbistan tavayı gönderecektim ama resimlerini hazırlayamadım malesef.bu tarifi gönderelim istedim
herkese bol bereketli afiyetli iftarlar


Ravi: Ebu Hüreyre
Tanım: Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kim Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar."
Kaynak: Tirmizi, Cihad 3, (1624)



17 Eylül 2008 Çarşamba

SAFRANLI PİLAV&SNİTZEL






pilav için
malzemeler
2 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı safran
3 su bardağı su
Tuz Hazırlanışı:
safranı bir kase sıcak suyun içine ıslatın
Pirinci, ılık ve tuzlu suda 1 saat bekletin. Suyunu süzüp, yıkayın. Süzgeçte bırakın. Tencerede yağı eritin. . Pirinçleri ilave edin. 5 dakika kavurun. safranı süzüp pilava ekleyeceğimiz suya karıştırın toplamda 3su bardağı suyu pirinçlerin üzrine dökün tuzu ekleyin. Kısık ateşte, suyunu çekene kadar pişirin. Ocaktan alın. 10 dakika, kapağı kapalı olarak dinlendirdikten sonra, servis yapın

snitzel için:

tavuk filetoları 2yumurta
un
galeta unu
kızartmak için sıvı yağ
tuz karabiber
tavuk filetolarını baharatla tatlandırın.Herbir filetoyu önce una sonra iyice çırpılmış yumurtaya son olarak da galeta ununa banınınz. Galeta ununun ete iyice yapışması için avuç içi ile iyice bastırınız.kızgın yağda kızartınKızartılmıs şnitzelleri soğumadan srvis yapın.yemeğe daha vakit varsa servisten önce fırında ısıtıverin soğuk olunca çok hoş olmuyor
afiyetler olsun
iftar bereketinde yerini alsın tarifimiz

SOSLU DANA ROSTO




İFTARLARINIZA PİLAVIN YANINA SUNABİLECEĞİNİZ BİR YEMEK NE DERSİNİZ





MALZEMELER
750 gr dana eti (kemiksiz but) Pul biber Tuz Karabiber 1 soğan 5-6 adet havuç 1 - 2 çorba kaşığı sıvıyağ 1 çorba kaşığı kekik 300 ml et suyu yoksa normal suBir tutam tozşeker 1 çorba kaşığı tane karabiber 150 gr süt kreması


HAZIRLANIŞI
Eti temizleyin. Pul biber, tuz ve karabiber ile ovun. Soğanı soyun. Havuçları yıkayıp kabuklarını soyun.
. Soğan ve 1 havucu doğrayın. Sıvıyağı bir tavada kızdırın ve eti kızartın.
Sebzeleri ete ilave edip karıştırarak kavurun. Kekik ve et suyunu da ekleyin. Rostoyu orta dereceli ateşte, üstü kapalı olarak 1 saat pişirin.
Rostoyu tencereden alıp soğumayacak şekilde bekletin. Sosunu bir süzgeçten geçirip küçük bir tencereye aktarın. Süt kremasına karabiber tanelerini ilave edip bir taşım pişirin. Eti ince ince dilimleyip havuç ve sosla birlikte servis yapın.

afiyetler olsun
tarifimizi iftar bereketine gönderdik

16 Eylül 2008 Salı

MUHALLEBİLİ KAFAYIF


BENİM TATLIM DİĞER TARİFLERDEN FARKLI
ŞERBETLİ SEVDİĞİM İÇİN EŞİMİN İSTEĞİ ÜZERİNE ALT KISIM FIRINLANIP ŞERBETLENİYOR
bu ramazanda favorimiz olan tatlıyla tanıştırmak istiyorum sizleri
kreması nefisss üzerinde ve tabandada çıtır çıtır fındıklı kadayıff off yemede yanında yat
malzemelere geçeyim hemen

MALZEMELER
300gr kadayıf
sıvı yağ
fındık

kreması
1lt süt
2kahve fincanı şeker(türk kahve fincanı)
4yemek kaşığı un
2yemek kaşığı nişasta
1vanilya
1yemek kaşığı margarin
1poşet şanti

hazırlanışı:
kadayıfı 2parçaya bölüyorum.bir parçası açıkta veya dondurucuda kalsınki kolayca parçalansın.
elimizdeki kadayıfı geniş bir kaba alıp üzerine sıvı yağ gezdiriyoruz bu çok olmayacak kadayıfın heryerine elimizle yoğurur gibi didikleyerek yediriyoruz
borcama iyice basarak yerleştiriyoruz.üzerine ufalanmış fındıkları serpip fırında kızarmaya bırakıyoruz
çok yüksek ısıda hemen kızarırsa kadayıfımız istediğimiz gibi çıtır çıtır olmaz

diğer yanda süte margarin vanilya ve şanti haricindeki malzemeleri alıp karıştıra karıştıra pişiriyoruz
kıvamlaşan ve kaynayan muhallebiliyi ocaktan alıp içine margarin ve vanilini ekliyoruz.yüzü kaymak bağlamadan ara ara karıştırıp ılınmasını sağlıyoruz
el yakmayacak bir hale gelince içine toz halde şantiyi eklyip mixerle çırpıyoruz.
diğer yanda fırında kızaran kadayıfı fırından alıp soğumasını beklemiştim.
ben bu aşamada kadayıfın üzerine kaşık kaşık şerbet gezdirdim çok fazla değil ama hafifçe ıslanmasını sağladım
üzerine hazır olan kremayı yayıp dolaba kaldırdım.
diğer kalan kadayıfı bir tencereye alıp üzerine 1yemek kaşığı şekeryeteri kadar sıvı yağ ekledim ve kavurmaya başladım iyice kızaran kadayıfı dolaba kaldırdığım tatlının üzerine eşitçe yaydım
iyice soğuduktan sonra iftarda dilimleyip servis ettim.hem çok hafif hemde çok leziz bir tatlı oldu bence.anlatırken çok uzun ama gözünür korkmasın
ben 2ölçü yaptım ve büyük fırın tepsisine hazırladım
afiyetler olsunn
bu tarifimizde yine iftar bereketi etkinliğine gitsin
http://www.gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/



TABULE



TARİFİMİ İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİNE GÖNDERİYORUMM

tabule bizim türk mutfağının kısırını veya şöyle bol salatayla karışmış bulgur pilvını andıran Lübnan mutfağından bir salata

malzemeler şöyle

2 su bardağı ince bulgur
2 domates 2 orta boy salatalık
2-3 sivribiber
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 limonun suyu
1 çay bardağı zeytinyağı
tuz,karabiber,nane kimyon (ben baharat sevdiğim için ekledim herşeyi tavsiye ederim )
HAZIRLANMASI:

Bulguru bir kaba alıp üzerini geçecek kadar soğuk su koyun agzini kapatip 15-20 dakika kadar suyunu tamamen cekinceye kadar bekletin.Bulguru geniş bir kaba alıp maydanozu, soğanı, Biber ve Domatesi kücük kücük dograyip ekleyin. Bulgurlu karışımınıza zeytinyağını, limonun suyunu, tuzu, nane ve karabiberi ekleyip karıştırın. Servise kadar buzdolabinda bekletin.
afiyet olsun
ben dereotu doğramadım ama bence yakışıyor bu salataya
evde çok rabet görmediği için malesef eklemedim



SALAMLI PATATES ÇANAKLARI



tarifimi İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİNE GÖNDERİYORUMM

MALZEMELER
4-5adat haşlanmış patates
yarım demet maydonoz ve dereotu
tuz
1kase yoğurt
2yemek kaşığı mayonez
1diş sarımsak
salam dilimleri pulbiber
HAZIRLANIŞI:
patatesleri ezip tuzla tatlandırıyoruz
içine minik doğradığımız yeşilliğin bi kısmını atıp yoğuruyoruz
yumurta kadar parçalar alıp yuvarlıyoruz.kalan yeşilliğe bulayı ortasına parmağımızla basarak bi havuz oluşturuyoruz
ortasına yoğurt+mayonez ve sarımsak rendesini karıştırıp eşit şekilde pay ediyoruz.en son üstlerine salamları şerit halinde kesip yerleştiriyoruz .pul biber veya nane serpip srvis ediyoruz
afiyetler olsunnn




15 Eylül 2008 Pazartesi

BÖĞÜRTLEN SOSLU ÇİLEKLİ İRMİK TATLISI



daha önce yaptığım ÇİKOLATASOSLU İRMİK TATLISI nın malzemeleriyle aynı bu kez sosumuz farklı
muhallebiliyi pişirdikten sonra ıslattığım kalıba aldım .tamamen soğuyunca ters çevirip çıkardım.üzerine çilek dilimleri en üstede hazır meyveli sos döktüm biraz daha soğutup dilimleyip servis yapabilirsiniz
bu tarifimi RAMAZAN ÖZEL; YÖRESEL LEZZETLER ETKINLIGI-5 SÜTLÜ TATLILAR etkinliğine sevcaya gönderiyorum



14 Eylül 2008 Pazar

RULO PATATES SALATASI



Patates salatasını sevmeyeni duymadım hiç.
klasik görüntüden farklı olsun istedim ortasınada haşlanmış yumurta yerleştiriverdim ,görüntüyü çocuklar çok beğendiler.
benim oğluşlar tadından çok ilk önce görüntüyü beğenmeleri lazım beğendikleri an severek yiyorlar
belli bir ölçü kullanmadım.
patatesleri haşlayıp tuz, limon ve sızma zeytinyağıyla tatlandırdım
streç film üzerine yayıp ortasına haşlanmış yumurtaları sıraladım.streç filmle birlikte rulo sardım.6-7dk dolaba kaldırdım.dolaptan alıp streçi çıkardım üzerine baharat serpiştirdim.dilimleyip servis yaptımm.
ortasına yumurta yerine bolca garnitürde eklenebilirdi ,az miktarda turşu havuç rendeside güzel olurdu benden tavsiye

ayrıca bu tarifi iftar bereketi etkinliğine gönderiyorum
http://www.gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/






12 Eylül 2008 Cuma

MİDYE TATLISI



Bu tatlıyı papatya prenseste görünce hemen denemeliyim dedim.görüntüye bayılmıştım,tabi kalktım denedim .görüntüsü kadar tadınıda beğendim bence çok güzeldi
iftar sofralarına hazırlanabilir bi tad yukarıdaki resimdeki şerbetlemeden reçelle servisti o şekliylede çok hoş
tavsiye edilirr
tarifi aşamaları BURADA

buda şerbetli hali





10 Eylül 2008 Çarşamba

MUHALLEBİLİ GÜLLAÇ











7 Adet Güllaç Yaprağı
1 Lt Süt
3/4 Su Bardağı Şeker
1 Kahve Fincanı Gülsuyu
aşağıdaki
SAKIZLI MUHALLEBİ
Yapılışı
Önce muhallebi pişirilir.Soğumaya bırakılır.
Süt kaynama noktasına gelmeden ısıtılır.Güllaç yaprağı ikiye kırılır.Yarım yaprağı alacak büyüklükteki bir tepsiye sıcak sütten bir kepçe konur.Güllaç yaprağının yarısı tepsideki süte batırılıp yumuşaması sağlanırBir kaseye güllaç yaprağı yerleştirilir.Yaprağın ikinci yarısı da sütte yumuşatılır.Birinci yaprağın üzerine serilir.kaseyi iyice doldurmadan biraz muhallebi konulur.Muhallebinin üzerine kenara sarkmış olan güllaç yaprakları kapatılır..Servis tepsisine konur.Sonraki güllaç yaprakları da böylece hazırlanıp servis tepsisine alınr.Kalan süt içine şeker konup tekrar ısıtılır.Ocak kapatılınca içine gülsuyu da ilave edip karıştırılır.Hazırladığımız bu süt servis tepsisindeki güllaçların üzerine dökülür.Güllaçlar sütü çektikten ve ılındıktan sonra dolaba alıp soğuması sağlanır.süsleyip servise sunulurrr

İSLİM KEBABI






Malzeme Listesi :
1 kilo patlıcan

Yarım kilo kıyma

1 yemek kaşığı salça

Domates

1 adet kuru soğan

1diş sarımsak

1dilim ekmek

Sivri biber

Tuz,karabiber

Su

Sıvıyağ
Yapılışı :
Patlıcanlar uzun şeritler halinde kesilir.Acısı çıkması için tuzlu suda bekletilir.Yıkanıp kurutulur ve sıvıyağda kızartılır. Rondodan geçirilmişekmek, soğan,sarımsak ve kıyma yoğurulur ,tuz ve istenilirse baharat eklenir,köfteler yapılır. Köfteler yağda çok az kızartılır. Artı şekli verilerek 2 dilim patlıcan üst üste konur ve ortasına köfte yerleştirilerek kapatılır. Üzerine dilim domates ve uzunlamasına ortadan yarılmış sivri biber konur ve kürdan ile sabitlenir. Tepsiye dizilir. Üzerine ılık suda eritilmiş salça dökülür ve fırına konur.170 derecede 30 dakika pişirilir. afiyet olsun
BU YEMEĞİMİN RESMİ VE BİRKAÇ YEMEĞİM
şu blogda et yemeklerinde
MALESEF YAYINLANMIŞ
UYARDIM KENDİLERİNİ GÜZELCE AMA BU KEZ BLOĞU YORUMA KAPATTILAR
SİZDE KONTROL EDİN SİZİNDE RESİMLERİNİZ OLABİLİR.
BEN 3YILDIR BLOG YAZIYORUM HEP BAŞIMA GELDİ BUNLAR .

TAHİNLİ PİDE&ZEYTİNYAĞINDA FESLEĞENLİ DOMATESLİ PEYNİR



malzemeler
1su bardağı süt
1su bardağı su
1 su bardağı sıvı yağ
1yumurta sarısı dışına

beyazı hamura
1tatlı kaşığı şeker
1tatlı kaşığı tuz
1paket yaş maya

arasına 1kase tahin
1kase haşhaş ezmesi

hamuru yoğurup mayalanmasını bekliyoruz mayalanan hamurdan yumurtadan büyük bezeler alıp oklavayla incecik açıyoruz
üzerine kaşıkla rahini sürüyoruz haşhaşezmesinide yeteri kadar yayıp yufkayı rulo sarıyoruz sonra kendi etrafında gül böreği gibi sarıyoruz
üzerine yumurta sarısı sürüp haşhhaştanesi serpiyoruz
tüm hamur bitene kadar aynı işlemi uyguluyoruz.fırında kızarana kadar pişiriyoruz çıtır çıtır tahinlileriniz hazır afiyet olsun
yanınada sahurda yemek için zeytinyağında domatesli fesleğenli peynirler hazırladım


9 Eylül 2008 Salı

sobelenmişim

.


sevgili yosunbukacık beni sobelemiş canısı cevabım gecikti baya ancak yazabiliyorum

*blog yazmaya ilk ne zaman başladın?

2005de başlamışım yazmaya.şimdi baktımda 3yıl olmuş şaka maka
tabiki bu sayfada değil diğer biçok arkadaşım gibi blogcuda başlamıştım

*Blog yazısı konularının belli bir çizgide olmasına özen gösteriyormusun?
belli bir çizgim yok her telden çalıyorum ama en çok pasta ,börek hamur işi yayınlıyormuş
eşimin arkadaşı geçenlerde siz hep pasta börek tatlımı yiyorsunuz demiştide :)
yok normal çorba yemekte yiyoruz aslında
*Blog yazmayı ne kadar sürdüreceksin?
kısmet .bilemem şimdilik devam ediyorAllah can sağlığı versin .
*Blog yazmak senin için eğlenceli bir uğraşken şimdi artan bekleyiş yüzünden zorunlu bir hal almaya başladımı?
blog yazmak hala çok eğlenceli arkadaşları dolaşmak yazdıkları güzel yorumları okumak onlardan yeni yeni şeyler öğrenmek çok güzel
*Blog yazmak için gün içinde bazı şeylerden feragat ediyormusun?
mutfakta çok vakit geçiriyorum .hazırladığım şeyleri çok fazla yiyemiyorum eminim çoğunuz öyledir.kokusundan doyarmış ya insan
çocuklar hzırladığım bir şeyi yemeden önce anneee resmini çektinmi diye soruyorlar yazık:)kuzucuklarım benim
gün içinde işlerimi çabuk yapmaya çalışıyorum 2 de oğluşum olduğu için(birde büyük çocuğum var eşimm) buraya vakit ayırmak zor oluyor
ama yinede çok keyifli
sıra bende ama sobelenmeyen kalmamış herhalde bende sevgili
aybike yi sobeliyorum

7 Eylül 2008 Pazar

MİLFÖY ÇANAĞINDA BEŞAMEL SOSLU MANTARLI TAVUK





malzemeler
2_3patates
1/2kg mantar
1tavuk göğsü
1su bardağı bezelye
soğan
tereyağı +sıvı yağ
milföy hamurları
beşamel sos için
2kaşık tereyağı
2kaşık un
2su bardağı süt
muskat rendesi

tencerede tereyağı ve sıvı yağ karışımında minik doğradığım soğanları biraz kavurdum tam pembeleşmeden tavla zarı büyüklüğündeki patatesleri ekledim
patateslerin pişmesine yakın minik doğrdığım tavuk etini ilave edip hepsinin kavurarak pişmelerini sağladım.
diğer yanda yarım kilo kadar mantarı tuzlu ve limonlu* suda haşlamıştım.
son olarak mantarı ve donmuş bezelyeyide ilave edip tuzunu ve pulbiberini ekledim,bu aşamada sevdiğiniz baharatları ilave edebilirsiniz
gelelim milföylere
milföyleri tartolet kalıplarına yarleştirip fırınladım.kıtırlaşınca dikatlice kalıptan çıkardım içlerini az önce hazırladığım harçla doldurup üzerine beşamel sos döktüm  bolca kasar rendesi ve kısa bir süre yine fırına gönderdim.bukadar
biraz uzun oldu ama okadar zor değil
tadanlar çok beğendiler



*mantarı limonlu ve tuzlu suda haşlamamdaki sebep mantarların kararmaması



JÖLELİ PASTA





Taban için;
1 1/2 paket burçak bisküvi
100 gr eritilmiş tereyağ
Yarım bardak dövülmüş fındık içi
1 çay bardağı damla çikolata
kreması
2su bardağı süt
2,5yemek kaşığı un
1çay bardağı şeker
1ymek kaşığı margarin
4-5yemek kaşığı antep fısıtığı(toz halinde)
1 paket vanilya
üzerine tart jölesi
süslemek için:
1çay bardağı krema
2kaşık şeker
yarım limon rendesi

yapılışı
öncelikle tereyağını eritip ufaladığımız bisküviyi ve fındığı karıştırıyoruz
harcı yayacağım tepsiye veya kalıba ben küçük yuvarlak bir borcama döşedim
2-3yemek kaşığı hindistan cevizini serptim ve hazırladığım harcı yaydım
diğer tarafta fıstık harici krema malzemesini karıştırıp kaynamaya bıraktım .
kaynadıktan sonra mixerle 10dk kadar çıptım son aşamada fıstığıda ilave ettim hazır olan kremayıda pasta tabanının üstüne döktüm
o soğurken tart jölesini 2çay bardağı kadar vişne suyuyla pişirdim, renk bana biraz donuk geldi çok azıcık çay kaşığının ucuyla kırmızı gıda boyası ekledim . bu tamamen isteğe kalmış bişey eklemeyebilirsinizde.jöleyide kremanın üstüne döktüm
o haliyle pasta hazırdı ama azıcık süslemek istedim .kremaya 2yemek kaşığı şeker ekledim yarım limon rendeledim ve onu pastanın üzerini süslemede kullandım
umarım beğenirsiniz
afiyet olsun

MEYVELİ DOĞUM GÜNÜ PASTASI




OĞLUŞUMUN PASTASIYDI UZUN SÜREDİR ARŞİVDE KALDI MALESEF
klasik pandispanya tarifimle hazırladım
yuvarlak kelepçeli kalıpta pişirdim
aralarına üzerindeki meyvelerden yerleştirdim
malzemeler şöyle


Malzeme Listesi :
5yumurta
1su bardağı toz şeker
1,5su bardağı un
1paket kabartma tozu
1vanilya
kakao
iç kreması 1paket hazır pasta kreması
üzerini süslemek için krem şanti


renkli süslemeler royal ıcıng


pandispanyanın hazırlanışı daha önceki yaptığım rulo pastayla aynı
http://mutfaknotlari.blogspot.com/2008/08/ikolatali-mini-rulo-pasta.html










royal ıcın için


http://mutfaknotlari.blogspot.com/2008/08/royal-icing-ve-kalp-kurabiyeler.html



Çıtır kaseler